Wie heeft het beste idee om van jullie school een Fairtradeschool te maken!
Fairtrade School
Waarom:
Veel van de producten die je koopt, komen niet uit Nederland. De meeste producten worden buiten Europa gemaakt: de kleding die je draagt, de schoenen in je kast, de potten en pannen in de keuken, dat leuke vaasje op je vensterbank. Eigenlijk staan we nooit stil bij de herkomst van de producten die we kopen. In de supermarkt kopen we wat we nodig hebben en in de kledingwinkel kopen we wat in de mode is.
De makers van de artikelen en de producenten van de grondstoffen wonen veelal in landen als India, Peru en Kenia. Landen waar de meeste mensen arm zijn en een hard leven hebben. Het zijn bijvoorbeeld koffieboeren, zilversmeden en houtsnijders. Mensen die vaak thuis of in een klein atelier werken. Die met weinig middelen prachtige producten maken. Vaak zijn ze aangesloten bij een grotere organisatie, soms ook niet.
De producenten leven in arme landen. Vaak hebben ze geen stromend water, eten of medicijnen, wonen in krotten en kinderen kunnen niet naar school.
Eerlijke handel betekent niet alleen een prijs waardoor je fatsoenlijk kunt leven met je gezin, het is ontwikkeling in bredere zin. Bijvoorbeeld extra aandacht voor het milieu, je kinderen naar school of een pomp met stromend water in het dorp. De fairtradegroep zet zich in voor eerlijke handel.
Hoe:
Er zijn internationale regels opgesteld waarin staat wat eerlijke handel is. In het kort gaat het hierom
- Handel met respect voor mens en milieu
- Menswaardige omstandigheden en zorg voor gelijke behandeling van mannen en vrouwen
- Duurzame handelsrelaties met producenten en een goede prijs voor hun producten
- Ondersteuning bij productontwikkeling
- Inzicht in doel en werkwijze van alle handelspartners
Niet alleen de producenten moeten aan deze criteria voldoen, maar ook de importeurs en de winkels zelf. Eerlijke handel is namelijk gelijkwaardige handel.
Wat:
Fairtrade in de Noordoostpolder
In de zeventiger jaren werd er in Emmeloord eerlijke rietsuiker verkocht per bakfiets en later ook de koffie in een kleine natuurwinkel. Een korte poos waren de eerlijke producten niet te verkrijgen in de Noordoostpolder, maar in 1982 lieten anderen zich de koffie toesturen door SOS Wereldhandel. De groep werd groter: contactpersonen in elk dorp en in Emmeloord zorgden maandelijks voor de bestelling van de ‘koffieklanten’. Door mond-op-mond-reclame ontstond een grote groep ‘eerlijke koffie’ klanten. Deze abonnementenverkoop en de inzet van een groep vrijwilligers is de basis van het succes.
In september 1997 was het tijd voor een winkel aan de Korte Achterzijde in Emmeloord: de Stos-infoshop. Een samenwerkingsproject van meerdere Derde Wereld groepen: Melania, Zoa, Unicef, St. Ethiopie/Eritrea, Gered gereedschap, Vluchtelingenwerkgroep Ens, St. Palm en de Wereldwinkel.Vijf jaar later, 2002, groeide de winkel uit het jasje en werd de Wereldwinkel geopend aan de overkant. Een sprong in het diepe, maar het lukte. Er staat een prachtige winkel, uniek in Emmeloord, gerund door 40 vrijwilligers, die allemaal staan voor het ideaal van een rechtvaardige wereld.
Inmiddels heeft Noordoostpolder de naam Fairtrade Gemeente. Dat betekent dat er in meerdere winkels en supermarkten fairtrade producten te koop zijn, de gemeente fairtrade producten inkoopt, bij verschillende organisaties en bedrijven fairtrade koffie en thee gedronken wordt en in een aantal horeca-bedrijven fairtrade producten gebruikt worden.
Hoe kunnen we er voor zorgen dat alle scholen van de Noordoostpolder ook Fairtrade producten gaan gebruiken en meer leerlingen fairtrade producten mee naar school nemen.
Vraag aan VOS
Zouden de scholen in de Noordoostpolder in de toekomst meer Fairtrade producten kunnen gebruiken? Wat zijn de voordelen en nadelen van het gebruiken van Fairtrade producten?
Wie heeft het beste idee om van jullie school een Fairtradeschool te maken!
STAP 1: WAT voor eten en drinken wordt er op school gebruikt?
Schrijf op wat er voor eten en drinken op school gebruikt worden.
Maak een lijst van de producten die dagelijks gebruikt worden.
Maak een lijst van de producten die bij feesten of bv sportdagen gebruikt worden.
STAP 2: HOE fairtrade zijn de producten?
Kijk eens in de keukenkasten van school welke producten fairtrade zijn aan de hand van de lijsten die je bij stap 1 hebt gemaakt.
STAP 3: Vergelijk producten!
Wat zijn de prijsverschillen tussen de producten die nu in de kast staan en fairtrade producten?
STAP 4: Wat zijn de voor- en nadelen van fairtrade producten?
Ga op internet of met leskisten uit de wereldwinkel op zoek naar de voor- en nadelen van fairtrade producten.
Maak een lijst met voor- en nadelen voor het gebruik van fairtrade producten.
STAP 5: DE UITWERKING
Met bovenstaande informatie kun je een plan maken om jullie school fairtrade te maken. Presenteer je idee met foto’s/tekeningen/beschrijvingen in een word document.
Je kunt je idee sturen naar vraaghetvos@aves.nl voor 30 oktober 2018. Het beste idee wint een fairtradepakket voor school.