De opdracht

De gemeente Noordoostpolder probeert de openbare ruimte zo schoon mogelijk te houden. Toch zien we dat er op diverse plekken toch nog wel wat zwerfafval ligt.

Heb jij een idee hoe we dit beter op kunnen lossen?

Dan hebben we jouw hulp nodig.

Maak een tekening, knutselwerk of presentatie van je idee. Dit kan per klas, in groepjes of alleen. Dit bepaal je samen met je juf of meester.

Wie weet heb jij een supergoed idee bedacht en kunnen wij dit uit gaan voeren.

Een foto met uitleg van je idee kun je voor 31 december 2018 sturen naar vraaghetvos@aves.nl

Alle ideeën worden geplaatst op www.vraaghetvos.nl en doorgestuurd naar de gemeente.

Begin 2019 worden uit alle ideeën de beste 5 geselecteerd door een deskundige jury. De 5 beste ideeën mogen gepresenteerd worden in februari 2019 in de Raadzaal te Emmeloord. De uitnodiging hiervoor volgt t.z.t.

Informatiebronnen en suggesties om de opdracht uit te diepen

De gemeente biedt aan de basisscholen van de Noordoostpolder een lespakket Zwervend afval en doe-activiteiten in het kader van zwerfafval aan. De scholen hebben hierover een brief met een menukaart ontvangen. Als school kunt u kiezen uit verschillende educatieve producten. Zo stelt u zelf een totaalprogramma voor de hele school samen, helemaal op maat. U kunt lesmateriaal downloaden, een leskist lenen en mee doen aan workshops en gastlessen. Op http://www.nmegids.nl/nop/ “button project zwerfafval”, vindt u alle doe-activiteiten en zijn de lespakketten te downloaden.

In ons aanbod zitten ook techniek-opdrachtbakken. Ook deze kan een leerkracht reserveren via de NME-gids.

Wil je een bezoek brengen aan HVC, de afvalstraat in Emmeloord of wil je een presentatie over zwerfafval dan kun je een mail sturen naar vraaghetvos@aves.nl of j.deklerk@noordoostpolder.nl t.a.v. J. De Klerk.

Goed nieuws
De raad is akkoord gegaan met het van algemeen belang verklaren van basisscholen. Dit houdt in dat alle basisscholen hun afval mogen scheiden. De gemeenten stelt afvalbakken beschikbaar en deze worden dan door HVC geleegd. De school kan kiezen om te betalen voor de lediging of een deel van de openbare ruimte “adopteren” en dit zwerfafvalvrij houden. Stuur gerust een mail naar de heer de Klerk,  j.deklerk@noordoostpolder.nl